Pinel natura d.o.o.

 

Novosti

Postavljanje parketa

Podloga prije postavljanja parketa

Kod postavljanja parketa na betonsku podlogu dozvoljena vlažnost podloge može biti maksimalno 2%. što obavezno treba utvrditi mjerenjem mjernim instrumentom. Betonska podloga mora biti suha, čista (očišćena od prašine), ravna, bez pukotina, otporna na pritisak (betonski estrih bi trebao imati tlačnu čvrstoću 30 N/mm2, i čvrstoću na savijanje 5N/mm2 kao i minimalnu debljinu 5cm), završno obrađena, čvrsta na smicanje 20kg/cm2 i upijajuća.

Prije postavljanja parketa preporuča se impregnirati podlogu poliuretanskim premazima kako bi betonska podloga dodatno očvrsnula, a pod se dodatno zaštitio od zaostale vlage.

Kako postaviti parket?

Parket možemo polagati lijepljenjem ili pribijanjem. Za lijepljenje koristimo isključivo dvokomponenta ljepila, pri čemu se trebamo strogo pridržavati uputa proizvođača. Pribijanje se vrši ručno ili strojno željeznim čavlima propisane dužine, premda treba reći da se klasični parket danas najviše polaže lijepljenjem na podlogu, a pribijanje je omiljeni način polaganja kod parketa velikog formata. Možemo polagati brodski, na riblju kost u više inačica (jednostruka, ravna, dijagonalna…), u obliku kvadrata s kombinacijom uzdužnih i poprečnih daščica (uzorak lamel-parketa)… Kod ovog posljednjeg dimenzije moraju biti višekratnici, npr. 300 x 60 x 21 milimetara.

Na što obratiti pozornost

Prilikom postavljanja parketa u sistem brodski pod potrebno je koristiti bezvodna dvokomponentna ljepila ili još bolje elastična jednokomponentna poliuretanska. Navedena ljepila treba koristiti obvezno i za postavu egzotičnog parketa jer su egzote masno drvo. Ako se ne koriste navedena ljepila nakon izvjesnog vremena pojaviti će se nekoliko pukotina u parketu jer ostala ljepila ne mogu izdržati naprezanja (drvo "radi", to jest prima i otpušta vlagu iz zraka) te će se i parket odvojiti od podloge.

Kod postavljenih parketa širih od 60 mm obavezno je osigurati optimalnu vlažnost zraka od 50 do 60% ugrađivanjem ovlaživača i isušivača zraka kako bi drvo manje "radilo".
Kod postave većih dimenzija parketnih daščica potrebno je koristiti stegače (montažne gurtne) koji imaju funkciju da lamelice ostanu sljubljene te je potrebno vršiti opterećivanje postavljenog parketa dok se ljepilo ne stegne.

Za sve savjete o parketima, pripremi poda, tehnikama i načinima polaganja parketa, brušenju, lakiranju te održavanju parketa obratite se s povjerenjem našem osoblju, koji će Vam stručnim savjetima pomoći u odabiru idealne kombinacije za Vaš prostor.

 

 na vrh stranice