Pinel natura d.o.o.

 

Novosti

BRUŠENJE I LAKIRANJE PARKETA

brušenje parketa

Brušenje parketa znači izravnavanje i zaglađivanje položene drvene površine. Izvodi se raznim brusnim strojevima i sredstvima za brušenje.

Brušenje se može započeti tek kada se parket stabilizira i kad su svi ostali završni radovi u stambenom prostoru već okončani (bojenje zidova i stropa, oblaganje zidova, itd.). Pritom treba poštovati i postojeće klimatske uvjete. Uz temperaturu prostora od 15 - 20 stupnjeva Celziusa i relativnu vlažnost zraka od 40 - 70%.

O brušenju u velikoj mjeri ovisi konačan izgled položenog poda, pa je to stoga vrlo značajan dio obrade parketa. Loše izbrušena površina poda ne može se sakriti ni lakiranjem, ni navoštavanjem, niti uljenjem. Brusni papir mora biti dovoljno oštar i nepohaban kako bi se nepravilnosti parketa mogle s lakoćom izravnati da bi se dobila što je moguće ujednačenija površina.

Prije početka brušenja treba metlom ili usisavačem pomno očistiti parket. Potrebno je provjeriti i dodir parketa s podlogom. Brušenje obuhvaća više stupnjeva, a za svaki stupanj se koristi sredstvo za brušenje drukčije zrnatosti.

Razlikujemo:
  • grubo brušenje
  • međubrušenje
  • fino brušenje

 

lakiranje parketa

Nakon završenog brušenja parket pristupa se čišćenju površine stana, na način da se odstrane ostaci prašine (npr. usisavačem) sa svih površina unutar stana, uključujući sve one površine s kojih bi prašina mogla dospjeti na lak.

Kada se završi s čišćenjem površine nanosi se temeljni lak.
Temeljni lak treba odabrati prema vrsti drveta na koji se nanosi i prema željenom izgledu završnog lakiranja.
Temeljni lak se nanosi valjkom ili tzv. špahtlom, ukoliko se nanosi špahtlom potrebno ga je nanositi dva puta.

Lakovi za paket mogu biti:

  • sjajni,
  • polusjajni ili polumat,
  • mat.

Zavisno od vrste laka koji se koristi, postupak nanašanja laka se vrši u minimalno dva do tri nanosa. Prije završnog lakiranja, odnosno nanošenja zadnje ruke laka cijelu površinu parketa strojno se polira odgovarajućim abrazivnim sredstvima kako bi završni sloj izgledao estetski savršeno.

Nakon samog poliranja s cijele površine se uklanjaju ostaci mikro čestica ( prašine ) i tek kad je površina potpuno čista i kada su povoljni uvjeti mikroklime u prostoru pristupa se nanašanju zadnje ruke laka.

 

 na vrh stranice